Vet du forskjellen på fotvorter og liktorner?

0 comments

Jeg får mange henvendelser om behandling av fotvorter og liktorner, felles er at mange feilbehandler dem fordi de ikke klarer å se forskjellen.

For å finne ut om det er fotvorte eller liktorn du har, så kan du gjøre følgende:

Klemmer du rett på og kjenner at det gjør vondt, er det mest sannsynligvis liktorn, klemmer du på siden og kjenner at det gjør vondt er det fotvorte.

Fakta om fotvorter
 

Fotvorter er helt ufarlige, men de kan være skjemmende og plagsomme. De fleste fotvorter oppstår under føttene. Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. Infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg.

Fotvorter kan du få ved å gå barfot på offentlige steder hvor andre mennesker også går barfotet, som for eksempel i svømmehaller og garderober. Veldig mange opplever å få fotvorter i militæret, pga mye fukt i sko og deling av felles dusj. Har du smerter, kan du avlaste mot direkte trykk med å sette på en filtring. 

Behandling
Vortemidler som inneholder salisylsyre eller maursyre fås kjøpt på apotek uten resept. Ved bruk av vortemiddel er det viktig å bløtgjøre hud og fjerne hard og død hud, og dette bør du gjøre før du smører eller pensler på vortemiddelet. Du kan ved å skrape bort det øverste laget av vorten se mørke prikker i vorten. Dette er små blodårer som er gått tett, noe som er vanlig å se ved alle typer vorter. Pass på at du ikke fjerner for mye, da kan du risikere å skade de små blodårene og du vil begynne å blø.

Vorter kan også fryses bort. Frysing kan være smertefullt. så denne behandlingen passer dårlig for de aller yngste. Selv har jeg meget god erfaring med å bruke flytende plaster. Flytende plaster fås kjøpt på apotek, og påføres tør hud

Fakta om liktorner
Liktorner er hard hud som har forhornet seg, (altså blitt steinhard) og blitt til en torn inne i huden. Liktorner oppstår når det er press på hudområdet over tid. Liktorner oppstår som oftest på tær og mellom tær. Har du diabetes eller dårlig sirkulasjon i bena bør du oppsøke en offentlig godkjent fotterapeut, fordi de har økt risiko for infeksjon.
Behandling
Fjerning av liktorner
Oppsøk en offentlig godkjent Fotterapeut som vil bruke en skalpell til å fjerne det øverste harde hudlaget, og videre vil ta ut det fortykkede hudområdet som er formet som en torne (derav liktorner). Dette er en helt smertefri behandling.
 

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
Du har registrert deg!
Denne e -posten er registrert
Nyhetsbrev
ico-collapse
0
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top